Konstnärsalliansen ställer ut ombord Galleri Jagaren

2021-05-11

Lördag 15 maj slår Konstnärsalliansen upp portarna till sin nya utställning ombord på fartygsmuseet Maritiman. Ombord jagaren Småland vankas en säsong fylld av konstnärliga uttryck signerat maritima miljöer och sinnesstämningar, där både nya objekt och konstnärer tillkommer löpande för en levande utställning.

- Det är fantastiskt kul att kunna erbjuda våra besökare blandade konstverk från olika konstnärer under en längre period på det här viset, säger Cajsa Rundström, utställningsansvarig på Maritiman.

Konstnärsalliansens utställning kommer att hålla hus på jagaren Småland, ett av Maritimans 13 fartyg, under hela säsongen. Först ut att bjuda besökarna på konst med maritima inslag blir konstnärerna David Holmlund, Eva Otterström och Sten-Åke Lundqvist, som ställer ut med vackra avbildningar av det maritima Bohuslän, spännande träkonst, samt liv och rörelse till havs. I början på juni tar nästa runda av konstnärer vid, och nya konstobjekt ges utrymme löpande under säsongens gång. Totalt kommer runt 25 olika konstnärer att närvara med sina verk och intresset bland Konstnärsalliansens medlemmar har varit stort, enligt Tony Roos, ordförande i Konstnärsalliansen.

- Det är första gången vi ställer ut hos Maritiman på detta sätt, och det känns väldigt kul att få vara en del av den upplevelse som de erbjuder tillsammans med de andra utställningarna ombord. Vi kommer att bjuda på olika konstinriktningar där varje konstnär har sitt eget maritima fokus. Det blir mycket varierande måleri, med bland annat akvarell, akryl och olja, men också träkonst, statyer och annan formgiven konst, säger Tony Roos.

Många uttryck under ett tema

Konsten som ställs ut hos Maritiman kommer också vara tillgänglig för försäljning i den egna butiken ombord på färjan Dan Broström. På så sätt förstärks den levande upplevelsen, där nya ägare får chans att ta över verken. Att löpande byta ut och ge plats till olika konstnärer är ett kul sätt att samla ihop olika tolkningar av havet och det som hör till, menar Cajsa Rundström.

- Vi är jätteglada för vårt samarbete med Konstnärsalliansen, det är ett fint projekt som går i linje med Maritimans inriktning att vara ett upplevelsecentrum. Det bjuds på fria tolkningar, upplevelser och perspektiv relaterade till havet och maritima miljöer, samtidigt som de olika konstnärerna får tillfälle att visa upp sin fantastiska konst, säger Cajsa.

Konstnärsalliansen är en nordisk konstnärsorganisation för yrkesutövande bild- och formkonstnärer och konsthantverkare, med säte i Göteborg. Tillsammans kommer de att ställa ut i Maritimans lokaler säsongen ut. Lördag den 15 maj mellan klockan 11 och 16 blir det första tillfället att kunna ta del av utställningen, som ingår i Maritimans ordinarie entrébiljett. För en trygg och säker museiupplevelse behöver besökare förboka ankomsttid och köpa biljetter via Maritimans webshop.