Galleri Jagaren

Säsongen 2021 bjuder på en levande konstutställning ombord jagaren Småland. Här välkomnar vi konstnärer från Konstnärsalliansen som genom olika uttryck illustrerar maritima miljöer och sinnesstämningar. Ambitionen är att både föremål  och konstnärer kommer att bytas ut löpande i tvåveckorsperioder. 

AKTUELLA KONSTNÄRER 

Från 16-29 juni är det konst från David Holmlund och Mats Mattsson Boström som kan ses ombord Galleri Jagaren. 

DAVID HOLMLUND

David Holmlund har ända sedan barnsben varit intresserad av att ge liv till träämnen som han hittat i naturen. Men det var först 1991 som slöjdandet tog fart på riktigt allvar. Det var året han klev över tröskeln till träslöjdsutbildningen på Vindelns Folkhögskola och direkt fick känslan av att äntligen ha kommit hem. 

Davids unika talang uppmärksammades snabbt och karriären fick en extra skjuts när författaren Sven Nordqvist gav David sitt godkännande att få skapa gubben Pettson, katten Findus, hönan Prillan och gänget. De mysiga figurerna från Nordqvist böcker har kommit att ligga David varmt om hjärtat efter många timmars högläsning när barnen var små. David har ställt ut sina skulpturer hos varuhuset NK, Nordiska Museet och Liljevalchs i Stockholm.

MATS MATTSSON BOSTRÖM

Inspirerad av ett tidigt etablerat intresse för arkitektur och konsthistoria skildra Mats Mattsson Boström strävan och spänning mellan kaotiska naturkrafter, det organiskt förfallets mjuka kaos runt omkring oss och den mänskliga kulturens ortogonala rutnät och och vilja till likformighet.

Havet och maritim kultur har i det mänskliga medvetandet länge representerat en kaotisk och och hotfull motsats till landlivets trygghet. En värld där förmågan att på ett till synes nästan magiskt sätt kunna förutse vädrets förändringar representerar skillnaden mellan liv och död, obegränsade möjligheter och oanade hot.

Under den romantiska eran (kring mitten av 1800-talet) kom storartade naturkatastrofer, och speciellt hotfulla havlandskap och eldsvådor speglade i vågor att utgöra en egen motivvärld där de mörka och brutala krafterna som skildrades ibland antog nästan misstänkt estetiserade former som kunde tävla med traditionella blomstermotiv i förförisk skönhet.

På Galleri Jagaren ställer Mats ut ett collage av bilder från sin konstnärliga produktion som alla har gemensamt att de hämtat avsevärd inspiration från Joseph Mallord William Turners monumentala (troligen oavslutade) duk "A disaster at sea" som på just detta nästan suspekt lustfyllda sätt, i en komposition liknande rokokomåleriets skildringar av Venus födelse och liknande triumfatoriska mytologiska motiv, framställer en verklig katastrof då fångar på  väg till en straffkoloni med skeppet Amphitrite 1833 övergavs åt sina öden och förliste.

Mats Mattsson Boström föddes 1985 i Borås och är utbildad på Göteborgs konstskola och Chalmers arkiteklinje. Han har tidigare medverkat i salonger på Borås Konstmuseum och Edsviks konsthall, projektet "Moving Art Project" nationellt och ställt ut separat på Galleri F.U.K.K, Borås Fria Kulturakademi och Nadén Studio.

OM KONSTNÄRSALLIANSEN

Konstnärsalliansen (KFA) är en nordisk konstnärsorganisation för yrkesutövande bild- och formkonstnärer och konsthantverkare. KFA arbetar för att reformera det statliga konstnärsstödet och införa ett mer generellt inkomstrelaterat konstnärsstöd på objektiva kriterier. 

KFA är en ideell förening som bildades år 2002 och med sätet förlagt till Göteborg. Till riksorganisationen KFA kan i princip samtliga aktiva yrkeskonstnärer ansluta sig, även konstnärer från de övriga nordiska länderna. Deras främsta syfte är att verka som ett nätverk för olika föreningar, där de utgör en allians för att stärka konstnärers villkor i samhället samt framlägga olika förslag till regering och riksdag för att förbättra och förnya arbetsmarknaden för bild- och formkonstnärer.