Hoppa till huvudinnehåll
Maritiman Göteborg - Jagaren HMS Småland [J19]

HMS Småland

3344 ton av beredskap och fred

Jagaren HMS Småland (J19)

Jagaren Småland är det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien. Hon byggdes vid Eriksbergs Mekaniska Verkstad i Göteborg 1952, överlämnades till marinen 1956 och togs ur tjänst 1979. När de två kryssarna Tre Kronor och Göta Lejon (Sveriges största örlogsfartyg någonsin) utrangerats efter en relativt kort tjänstgöringstid av bland annat kostnadsskäl så blev Halland-jagarna flottans största och kraftigaste örlogsfartyg fram till deras utrangering. Vid leverans var de även världens första jagare med sjörobotar. Besättning i fredstid var 272 man.

Fartygsföreningen Jagaren Smålands Vänner skapades i oktober 2020 med syfte är att samla intresserade medlemmar som vill bli en del av fartygets omvårdnad samt hjälpa till att bevara ett stort stycke marinhistoria för framtiden. Besök gärna deras egen hemsida om du är intresserad av att veta mer.

Maritiman anordnar arrangemang för mindre sällskap både i  jagaren Smålands officersmäss och i högbåtsmannamässen. Här finns mer information om våra marina event!