Hoppa till huvudinnehåll
Maritiman Göteborg

Maritima Berättelser

En del av vårt flytande kulturarv

Maritima Berättelser

Bakom Maritimans fartyg finns mängder av berättelser. Tusentals med människor har tjänstgjort ombord under en del av sitt liv, och har olika minnen från den här tiden. Vi på Maritiman arbetar kontinuerligt med att intervjua veteraner och dokumentera deras berättelser. Här har vi samlat länkar till några artiklar vi skrivit utifrån dessa intervjuer. De som har intervjuats har alla tjänstgjort till sjöss, en del har varit på Maritimans fartyg och andra har varit på fartyg vi tycker på ett gott sätt representeras av det vi visar. Mycket nöje!

Ragnar Westblad tjänstgjorte på Hugin-klass patrullbåtar

Ragnar Westblad tjänstgjorde i princip hela sitt yrkesverksamma liv i den svenska flottan. Bland hans många meriter hör att han tjänstgjort som ubåtsjaktsofficer på jagaren Södermanland, fregatterna Sundsvall och Visby, på helikopter samt på Hugin-klass patrullbåtar. I den här skriften får ni ta del av hans liv till sjöss.

Läs berättelsen här.

Tomas Olsson tjänstgjorde på HMS Najad

Tomas Olsson tjänstgjorde som telegrafist ombord på ubåten HMS Najad mellan 1985 och -86. Här berättar han om sina upplevelser ombord.

Läs berättelsen här.

Lars Zimmerman tjänstgjorde på fyrskepp 29

Lars Zimmerman har tillbringat ett liv till sjöss. Idag är han pensionär, men fortsätter vara aktiv i olika fartygsföreningar med kopplingar till Maritiman. Här berättar han om sin tid på fyrskepp.

Läs berättelsen här.

Bengt Ivansson tjänstgjorde på M/S Sälen

Bengt Ivanssons karriär kom att bli lärarens, men under gymnasietiden tillbringade han två somrar inom sjöfarten, först som maskinelev ombord bulklastfartyget M/S Sälen och sedan som praktikant på ett västtyskt varv. M/S Sälen byggdes faktiskt på Eriksbergs varv, ett stenkast från Maritiman, år 1927, då som M/S Mälaren. Detta är berättelsen om hans upplevelser från dessa somrar.

Läs berättelsen här.

Henrik Mjöman tjänstgjorde på HMS Halland

Henrik Mjöman, idag rekryterare i Lettland, tjänstgjorde som radarmatros på HMS Halland mellan 1979 och -80. I den här berättelsen får ni ta del av hans tid ombord Halland.

Läs berättelsen här.

Bernt Sandberg tjänstgjorde på HMS Halland

Bernt Sandberg tillbringade sitt yrkesverksamma liv som bilmekaniker. Under 15 månaders värnplikt kom han dock att hamna i den betydligt större maskinen i jagaren Halland. Här kan ni ta del av hans upplevelser ombord.

Läs berättelsen här.