Hoppa till huvudinnehåll
Maritiman Göteborg

Utställningen

Meanwhile in Mariupol

Meanwhile in Mariupol

Journalisten Viacheslav Tverdokhlib dokumenterade under 23 ödesmättade dagar våren 2022 den ryska ockupationen av sin hemstad genom kamerans lins. För att skydda sig mot beskjutningen bodde Viacheslav i en källare under blockaden och tvingades till slut att lämna Mariupol till fots. Trots den livsfarliga risken valde han att ta med sig hårddisken som bevis på de ryska krigsförbrytelserna.

I utställningen Meanwhile in Mariupol visas gripande foton och berättelser om livet i och flykten från den krigshärjade hamnstaden i sydöstra Ukraina.

Utställningen ger också sex kvinnor från Mariupol möjlighet att dela med sig av sina upplevelser av kriget. Deras berättelser är kopplade till olika teman och illustreras med utvalda bilder från Viacheslav Tverdokhlibs imponerande fotosamling. Meanwhile in Mariupol innehåller även en film som bygger på den 9-åriga pojken Egors dagbok från den belägrade staden.

Meanwhile in Mariupol utgör en fristående fortsättning på utställningen Meanwhile in Ukraine, och visas under säsongen 2024 på Maritiman.

Utställningen är ett samarbete mellan Statens försvarshistoriska museer, Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget, Nordic Ukraine Forum, Ukrainska föreningen Östergötland och framför allt de modiga individer som har delat med sig av sina upplevelser från belägringen av Mariupol 2022.