Hoppa till huvudinnehåll

Ubåten Nordkaparen öppnar igen

2024-05-20

Efter nästan två års väntan meddelar fartygsmuseet Maritiman att ubåten Nordkaparen nu äntligen är redo att öppna upp för besökare. Premiärvisningen sker på lördag i samband med familjeeventet Open ship day. 

- Det är med stor glädje vi välkomnar besökare tillbaka ombord Nordkaparen, säger Emelie Leetmaa, marknadsansvarig på Maritiman.

Hösten 2022 upptäckte Strålsäkerhetsmyndigheten joniserande strålning i efterlysande tejp ombord, vilket ledde till ett tillfälligt besöksstopp i ubåten. Efter en noggrann sanering, genomförd enligt alla säkerhetsprotokoll, är Maritiman nu beredda att återigen ta emot besökare under vattenytan.

- Saneringen har varit ett komplicerat projekt. Nu när vi äntligen är färdiga ser vi verkligen fram emot att få välkomna besökare ombord ett av våra mest populära fartyg, säger Emelie Leetmaa.

Ubåten återöppnar nu på lördag, i samband med evenemanget Open ship day. Veteranbesättning från Maritimans fartygsföreningar kommer att vara på plats ombord för att visa upp sina respektive fartyg, och dagen till ära finns en specialbiljett som innebär att barnen går in på museet för halva priset. 

Maritiman är Göteborgs maritima upplevelsemuseum och består av en unik samling fartyg. Med en flotta på tio fartyg, båtar och pråmar förankrade vid Packhuskajen i Göteborg återupptas nu traditionen att erbjuda besökarna en djupdykning i svensk ubåtshistoria.

Ubåten Nordkaparen kommer att vara tillgänglig för besök från och med 25 maj 2024.