Utställningspremiär för Marinen 500 år

2022-05-12

I år är det jubileumsår för den svenska marinen. Som en del av jubileumsprogrammet kommer Försvarsmaktens utställning Marinen 500 år att ställas ut på Maritiman. Från och med 14 maj till 25 september tar utställningen med besökarna på en resa som sträcker sig från 1500-talets handel och sjöröveri till dagens moderna marina verksamhet.

Den svenska marinen grundades 1522 och fyller således 500 år. Under jubileumsåret firas och uppmärksammas marinen på olika sätt. På Maritiman så kommer Försvarsmaktens utställning Marinen 500 år att ställas ut. Mellan den 14 maj-25 september kommer besökarna att kunna ta del av utställningen, som presenterar ett antal viktiga händelser, politiska beslut och tekniksprång som under årens lopp format marinen till vad den är idag.

–Utställningen ger en intressant och väldigt lärorik bild av den svenska marinen från att den grundades fram tills hur dagens marina förband ser ut. Det finns många viktiga händelser och människor som både bidragit till, och som är en del av, Sveriges marina historia, säger örlogskapten Johan Melin, Försvarsmaktens huvudprojektledare för utställningen.

Utställningen huserar ombord jagaren Småland, som är det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien. Tillsammans med Maritimans övriga fartyg ligger jagaren förtöjd vid Packhuskajen. Maritiman håller öppet under helger fram tills 1 juni, därefter dagligen över sommaren.

–Vi är glada över att få ta del av denna utställning och ser fram emot att välkomna besökare ombord och visa dem hur stor betydelse marinens närvaro har haft för Sveriges utveckling och självständighet genom seklen. Femhundra år senare är betydelsen av havet, sjövägarna och den svenska marinen minst lika stor som när flottan en gång bildades, säger Emelie Leetmaa, marknadschef på Maritiman.

Marinen 500 år visas som en del av Maritimans ordinarie verksamhet och omfattas av en vanlig entrébiljett. Mer information om utställningen finns här.

 

Välkommen ombord!