Föredragspremiär

2018-04-05

Nu är det snart dags för säsongens första föredrag

Under våren 2018 så har vi tre intressanta föreläsningar inbokade. Föredragen är cirka 45 minuter långa, kostnadsfria och äger rum på Matrosen ombord färjan Dan Broström. Det finns ett begränsat antal platser, så först till kvarn gäller!

13/4 kl. 14.00: Fyrar och fyrskepp genom historien

Lars Zimmerman tar oss med på en resa från antikens fyrar via världens första fyrskepp och till krigslotsningen under andra världskriget. Lars är själv en fyrskeppsveteran av rang; förutom aktiv medlem i Svenska Fyrsällskapet så har han varit båtsman på Marstrands lotsplats, fyrvaktare ombord på fyrskeppet Hävringe samt på Pater Nosters fyrplats.

20/4 kl. 14.00: Min morfar - nobelpristagaren Gustaf Dalén

Peter Keen är barnbarn till uppfinnaren och tillika nobelprisvinnaren i fysik 1912 - Gustaf Dalén. Peter kommer under föredraget att dela med sig av sin morfars livshistoria och berätta om på vilket sätt han skiljde sig från andra uppfinnare på den den tiden, något som delvis förklarar hur hans framgångssaga.

27/4 kl. 14.00: Svartmunnad smörbult flyttar in! Hur mycket fisk får det plats i Göteborgs hamn?

Sedan 2009 så har vi en ny fisk i Göteborgs hamn. Det är den svartmunnade smörbulten som har flyttat hit ända från Svarta Havet. Bara längs med Maritimans kaj bor det uppskattningsvis över 5 000 smörbultar! De trivs i det bräcka vattnet - men kan de också sprida sig ut i skärgården? Leon Green, som forskar vid Göteborgs Universitet berättar om vår nyanlända gäst, och vad som begränsar hur en invasiv art kan flytta och bosätta sig i en ny miljö.

 

Låt oss gå på djupet tillsammans!