Hoppa till huvudinnehåll

Föreningsliv: Esab IV & Herkules

2018-07-11

Hej på er!

Nu händer det grejer ska ni veta! På söndag får vi nämligen finbesök här på Maritiman. Våra kompisar från föreningarna Herkules och Esab IV kommer hit och hänger med oss bland båtar och pråmar under dagen.

Herkules, som är en bogserbåt, byggdes år 1939 på Öresundsvarvet i Landskrona. Hon är den lite mindre gröna båten hos oss på Maritiman. Visste ni förresten att när hon byggdes var hon den absolut starkaste bogseraren i Göteborgs hamn...

Esab IV är med sina nästan 100 år på nacken unik, hon har nämligen ett av världens första helsvetsade skrov. Hon är numera även det äldsta bevarade helsvetsade fartyget och byggdes i Göteborg. Riktigt häftigt!

Våra fartygsvänner kommer att vara på plats mellan kl. 11-16för att träffa er. Då kommer de att visa en film inne på Matrosen som handlar om Göteborgs hamn och röda bolaget. På röda bolaget bogserade man båtar i Göteborgs hamn och hade bärgningsuppdrag längs hela kusten. Vi kommer också få höra spännande historier om livet ombord och hur man arbetade på båtvarven förr i tiden.

Fartygsföreningarna har även lovat att ta med en klurig tipspromenad som handlar om allt mellan vatten och däck. Hur många hästkrafter tror ni till exempel att tändkulemotorn i Esab IVs maskinrum har? Tipspromenaden kan hela familjen delta i och vi utlovar självklart ett litet pris för alla små rekryter som är med.

Kom och umgås med oss i sommarvärmen!

Kramar

/Virvelina