Hoppa till huvudinnehåll

Maritimans säsongspremiär belyser konflikten i Ukraina

2023-03-28

När Maritiman öppnar för säsongen den 1 april belyser vi den pågående konflikten i Ukraina. Besökare kan ta del av en fotoutställning från krigets Kiev samt högintressanta föreläsningar från både Försvarshögskolan och Läkare Utan Gränser.

Säsongsstart för Maritiman innebär vanligtvis både fartygsguidningar och maritima experiment för hela familjen. I år får premiärbesökare även chansen att höra Markus Göransson, universitetslektor i Krigsvetenskap på Försvarshögskolan, berätta om hur ryska vanföreställningar bäddade för den ryska invasionen av Ukraina.

På plats under dagen finns även Dan Carlsson, en av Läkare Utan Gränsers internationellt utsända logistiker, för att föreläsa om sina upplevelser under sitt insatsarbete i Ukraina.

– Under tre månader med ständiga och långvariga elavbrott, jobbade jag med att säkra upp elförsörjningen till bland annat medicinförråd och andra kritiska anläggningar. I uppdraget ingick även att förse krigsdrabbade civila människor med donationer av allt från medicin, till ved, vinterskor, spisar och mobiltelefoner. Även säkra transporter av människor var en viktig del i uppdraget. När kritisk infrastruktur slås ut kommer dessa uppgifter såklart med stora utmaningar, säger Dan.

  Skildrande fotoutställning

  Under dagen invigs även fotoutställningen Meanwhile in Ukraine ombord jagaren Småland. Fotografierna är tagna av museifotografen Olena Shovkoplias, som under mars 2022 dokumenterade det pågående kriget i Ukrainas huvudstad Kiev. Förutom Olena Shovkoplias gripande fotodokumentering, finns även ett separat spår med fotografier och målningar som handlar om barn och ungdomars upplevelser av krig och flykt. Utställningen är producerad av Statens försvarshistoriska museer, och visas under säsongen 2023 på Maritiman.

  Maritimans kafé Matrosen kommer samtidigt att sälja den klassiska ukrainska rödbetssoppan borsjtj, där delar av intäkterna går till Läkare Utan Gränsers insatsarbete för Ukraina.

  - Vi hälsar alla åldrar välkomna till våra fartyg, utställningar och premiärdagens gästföreläsningar. Förra säsongen gjorde vi ett fantastiskt år och hoppas på ännu en härlig säsong tillsammans med våra besökare, säger Emelie Leetmaa, marknadsansvarig på Maritiman.

  Läs mer om invigningsdagens programpunkter här!

  Vi ses ombord!