Hugins besättning på Maritiman

2018-08-14

Hej på er!

Hoppas ni mår bra. Vilken sommar alltså. Här på Maritiman rullar det på med mycket lek och bus med alla goa familjer!

Nu lurar hösten runt hörnet och det är inte långt kvar till Maritimans Dag den 9 september. Men innan dess händer det en spännande grej nere hos oss. Nu på söndag den 19 augusti kommer nämligen patrullbåten Hugins gamla besättning på besök.

Hugin byggdes 1978 vid Bergens Mekaniske Verksteder i Norge och togs ur tjänst 2001. Hon var en förhållandevis liten patrullbåt med sina 36 meter. Oftast var hon ute och jagade ubåtar och åkte på viktiga spaningar. Dessutom var hon jättestark och hade robotar ombord som kunde skjuta tre mil långt...Häftigt va?  

Jag har snackat med Lars som är ordförande i Hugins vänförening. Mellan 1984–2000 jobbade han som vapenteknisk officer ombord på Hugin. Han berättade att en vanlig dag oftast började med att besättningen kastade loss, sedan åkte man ut till sjöss och sköt med kanonen mot mål som skulle föreställa andra skepp eller flygplan. Låter spännande tycker jag!

Lars berättade också att något av det häftigaste man kunde göra på den tiden var att vara med ombord på Hugin. Det ska verkligen bli roligt att höra mer om hur det var och hur det såg ut. Tydligen var man 20 besättningsmän ombord samtidigt. Hua, det måste ha varit så trångt...

På söndag kl. 10 – 18 kommer alltså ett gäng från föreningen att vara här och visa er runt på fartyget. Och de som är här och berättar har faktiskt alla jobbat ombord. Ni kommer kunna träffa alltifrån en tekniker till en stridsledare och kock. Hur tror ni det var att laga mat ombord när det stormade och båten lutade åt alla håll? Jag tror att det var svårt att hålla balansen. Det och mycket mer berättar Hugingänget om på söndag.

Hur som helst, hoppas att vi ses så får ni lyssna på Lars och hans kompisars galna historier! Och har vi tur med vädret kanske de också kan visa hur brandpumparna på däck fungerar...

 

Välkomna!

 

//Virvelina

HMS Munin under en övning med flygvapnet.

Besättning redo! Bilden är tagen under 1984.