Maritiman, Packhuskajen Göteborg

Maritiman - Utforska karta

Virvelinas värld

Virvelina är en äventyrlig och uppfinningsrik tjej som verkligen älskar det blöta havet. Hon håller till i en valliknande ubåt som heter Nordis, eller ja, egentligen heter den ju Nordkaparen men Virvelina tycker att namnet Nordis passar mycket bättre. Ubåten Nordis ligger förtöjd vid stadens packhuskaj och är byggd efter ritningar som Virvelinas farfar lämnade efter sig. Farfadern var en stor uppfinnare och ännu större äventyrare som minsann visste allt om livet på alla dom sju haven. Och han sparade allt han kom över i en väderbiten sjömanskista, som var så full att den nästan brakade samman. Här fanns hemliga anteckningar, ritningar, skrönor och finurliga prylar, grunkor och pinaler. Och allt detta lämnade han kvar till Virvelina.

Förutom att ha en sjömanskista full med äventyr är Virvelina också en fena på att dyka, hon har till och med konstruerat sin alldeles egna dykardräkt. Visserligen har hon inte varit ute till havs riktigt ännu, men hon känner hur äventyren finns i hennes blod, precis som saltet i havet ungefär, brukar hon tänka. Men än så länge är det i hamnen och i verkstan hon huserar och förbereder sig inför de stora äventyren. På kvällarna klurar hon på uppfinningar och studerar flitigt andra upptäckares dagböcker och äventyr. På dagarna är det förstås alltid något att fixa på Packhuskajen, allt från att meka och trimma Nordis så att hon är i bästa skick, till att hålla utkik efter nya modiga rekryter som kan följa med på den äventyrligaste expeditionen någonsin...

 

Virvelinas karta

 

PACKIS - HAMNEN & PACKHUSKAJEN

Det är vid stadens Packhuskaj - eller Packis som den kallas för i Virvelinas värld - där allting händer och där allt har hänt genom tiderna. Här har man gått till sjöss så länge man kan minnas; både äventyrare, kapare och sjöbusar av alla dess slag. För ankare ligger här också en samling fartyg som själva varit ute på äventyr och har spännande historier att berätta. 

Det finns alltid något att göra eller upptäcka vid Packis, tycker Virvelina. Inte minst då det gäller att fixa och greja med ubåten Nordis. Nordis är byggd efter Virvelinas farfars gamla ritningar, och är konstruerad för både stora och små äventyr ute på de sju haven. En av Virvelinas favoritplatser nere vid Packis är på helikopterplattan ombord jagaren Småland. Där brukar hon klättra upp i solnedgången och liggandes på mage käka strömmingsmackor och spana ut över horisonten, samtidigt som en obeskrivlig längtan efter oupptäckta upptäckter far runt i huvudet på henne. Men för att stilla sin upptäckarlust och få Nordis i segelbart skick så vet Virvelina innerst inne att hon behöver kumpaner - om det finns några sjöbusar redo för expeditioner kvar där ute, vill säga?