Nordkaparens vänner besöker Maritiman

2018-08-28

Vem vågar sig ner under ytan?!

Snart är det äntligen dags för ubåten Nordkaparens gamla besättning att göra ett besök här hos oss. Nordkaparen är ju min absoluta favorit här på Maritiman. För ni vet väl att det var min farfar som konstruerade honom?

Nu ligger Nordkaparen här hos oss. Han byggdes 1961 och är av Drakenklass, vilket är den längsta klassens ubåtar som Sverige har haft.

Men, nu ska jag berätta för er om vad som händer i helgen. Då kommer nämligen alla som vågar - stora som små - att få klättra ner i den trånga ubåten för att mönstra på och bli en riktig ubåtskapten. Alla ni modiga som går ner och tassar runt bland sängar och tvättfat får ett fint intyg på att ni klarat det. Det här får ni bara inte missa!

Så, nu i helgen, 1–2 september kl. 11-16 kommer alltså Nordkaparens gamla besättning med maskinpersonal och en fartygschef hit och berättar spännande historier om hur det var att leva på en ubåt förr i tiden. Samtidigt som ni såklart själva får utforska båten.

Jag har pratat med Gunnar, som kommer vara här med er. Han är en gammal ubåtstekniker och har jobbat på olika ubåtar. Han berättade för mig att det var 37 personer i besättningen på Nordkaparen förr i tiden. 37! Det var tydligen väldigt trångt, men också ganska mysigt, man blir ju som en familj och kommer varandra väldigt nära när man är ute på tur så länge.

Gunnar lovade att det kommer bli jätteroligt att hänga med ner i ubåten i helgen.

Hoppas att vi ses, jag längtar!

Kram

/Virvelina