Sötvatten - en värld av liv

 

Via glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten är du välkommen att följa med på en hisnande upptäcktsfärd, både över och under vattenytan. Den temporära utställningen Sötvatten - en värld av liv bygger på fotograferat och filmat material av arter och miljöer - både under och över vattenytan - från norra till södra Sverige. Hotet mot våra vattenmiljöer men även det viktiga arbete som sker med att återställa och återskapa värdefulla vattenbiotoper, illustreras också i utställningen. 

Genom sötvattenspecialisten, fotografen och filmaren Johan Hammars magiska foton och filmer samt ett antal interaktiva stationer, syftar utställningen till att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Den ämnar också att skapa lust till att själv vilja lära sig mer genom att gå ut och upptäcka Sveriges natur och kanske till och med vilja arbeta med vattenmiljöer i framtiden. Vi hoppas att utställningen kan bidra till att kunskap och förståelsen om hur livsnödvändigt orörda, levande och friska vatten är - både för oss människor och för alla djur. 

Sötvatten - en värld av liv är producerad av Regionmuseet Skåne och visas på Maritiman (i Stora Tullhuset) under säsongen 2021, med premiär den 8 maj. Utställningen ingår i ordinarie entréavgift, förboka ankomsttid och köp din biljett i vår webshop.

 

Johan Hammar

Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på sötvatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands. Johan är en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang. Flera av Johans utställningar har turnerat runt i Sverige under flera år, från Abisko i norr till Falsterbo i söder. I två år har Johan arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, våtmarker och några av de fascinerande arter som finns i våra vatten. Arbetet har tagit honom till Sveriges största, längsta, klaraste och kallaste vatten. Upp i luften och ner under ytan. En fascinerande upptäcktsresa i svenska sötvatten.

Naturvårdsverket utsåg Johan Hammar till årets naturfotograf 2018