Maritiman, Packhuskajen Göteborg

Maritiman - Utforska karta

Annelie Pompe blir ambassadör för Maritiman

Hon har bestigit världens sju högsta berg. 
 
Och älskar havet mest av allt. 
 
I år kan vi stoltsera med att äventyraren Annelie Pompe
är Maritimans nya ambassadör. 

 

Att jobba med sin hobby är vi många som drömmer om. Men för oss flesta stannar det kanske just där – vid att vara en dröm. Men någon som gjort det till verklighet är göteborgaren Annelie Pompe. Hennes titel är äventyrare och hennes arbetsplats är hela världen. 

– Jag har alltid varit nyfiken på att upptäcka nya saker, ända sedan jag var liten, berättar Annelie. 

Hon är uppvuxen i Mölndal och har sedan 20-årsåldern ägnat sig åt att upptäcka nya delar av världen. 

 

Vilket är ditt starkaste ögonblick i livet? 

– Det måste vara ögonblicket då jag såg toppen av Mount Everest för fem år sedan. Hela vägen uppför berget är en enormt farlig resa där man aldrig vet om man kommer att överleva. Innan jag nådde toppen hade jag klättrat hela natten i beckmörker, när det ljusnade tittade jag upp och såg slutet på berget, säger Annelie med en drömmande blick.

 

Resan till toppen på världens högsta berg var en del av hennes stora utmaning – att bestiga de högsta bergen i varje världsdel, som också brukar kallas ”seven summits”.

Målet nådde hon i januari i år, då hon besteg Vinson Massif i Antarktis.

Förutom klättringen är också havet en stor passion i hennes liv. Sedan tioårsåldern har hon fridykt på västkusten i Bohuslän och för två år sedan slog hon världsrekord i fridykning med variabla vikter, med ett dyk på 126 meter. Och trots att hon sett exotiska platser som Islas Marietas utanför Mexico och Deans Blue hole på Bahamas är det en betydligt mer närliggande kust hon tycker är världens vackraste. 

– Inget slår Bohuslän och havet här. Det är verkligen världens finaste plats, säger hon. 

 

Och med ett stort intresse för miljön följer också ett stort engagemang för att rädda den. 

Under sina resor runt jorden har hon sett vad vi människor gör med naturen och vill, precis som Maritiman, få alla att få upp ögonen för förstöringen. 

– Vi slänger allt möjligt i havet, vilket är helt fruktansvärt. Och Bohuskusten är verkligen inget undantag, det är enormt mycket skräp som slängs i havet här vilket är jättesorgligt, säger Annelie. 

Enda sättet att få stopp på förstöringen tror Annelie är att engagera människor till att bry sig om miljön mer. 

– Jag tror man måste börja från grunden. Folk bryr sig om det som ligger dem varmt om hjärtat och det som de kan knyta an till. Bryr man sig inte om havet, eller har någon koppling till det, så kanske man slänger en kaffekopp i älven utan att reflektera över det. Men om man vet hur det ser ut under vattenytan, eller kanske har fina ögonblick från stunder på havet så skulle man aldrig göra så, säger Annelie och utvecklar: 

– Jag tror att det hänger ihop med att allt färre ägnar sig åt friluftsliv idag. Det är otroligt viktigt att kommande generationer får komma ut i naturen, för det är då de kommer bry sig om att rädda den.